Arhitectura propusă a sistemului

Arhitectura SII “Iaso” cuprinde mai multe module ce pot funcționa independent dar care beneficiază de funcționalități suplimentare atunci când lucrează împreuna. Aceasta arhitectura este prezentată schematizat în figura următoare.

Serverul Iaso rulează modulele de modelare SIR și de monitorizare distanțare socială și izolare. De asemenea, menține două baze de date: una cu scop statistic și una pentru gradul de risc de infectare asociat unei instituții. Baza de date statistice stochează informații necesare pentru creșterea acurateții modelării SIR, precum distribuția pe categorii de vârstă a populației și numărul de interacțiuni mediu pentru fiecare categorie de vârstă. Baza de date pentru gradul de risc asociat instituțiilor este necesară informării cetățenilor cu privire la riscul asumat odată cu accesul lor în cadrul acestora.

SII Iaso este completat de o aplicație mobilă destinată a fi instalată pe telefoanele inteligente ale cetățenilor. Aplicația folosește funcția de poziționare disponibilă pe telefon pentru menținerea unei tabele statistice utilizată de server pentru a-și completa baza de date statistică. Aplicația mobilă include și o secțiune pentru solicitarea accesului într-o instituție. Utilizatorul completează un formular de triaj epidemiologic digital ce este evaluat automat. În urma acestei evaluări, utilizatorului îi este permis sau interzis accesul în instituție. Rezultatul evaluării formularului de triaj epidemiologic, sub forma unei note de risc, este folosit pentru a calcula o notă de risc asociată instituției. De asemenea, odată cu accesul utilizatorului în cadrul instituției (detectat prin intermediul serviciului de determinare a poziției disponibil pe telefonul mobil), traseul și contactele utilizatorului sunt stocate într-o bază de date locală. Astfel, datele personale ale utilizatorului sunt păstrate în siguranță, dar, cu acceptul acestuia, pot fi analizate în cazul unei anchete epidemiologice.